• 11
  • 12
  • 13

NÉBIH kéknyelv betegség miatt elrendelt megfigyelés

Nyomtatás

 

 

TÁJÉKOZTATÁS


 A Beledi Közös Önkormányzati Hivatal részéről tájékoztatom a lakosságot, hogy a NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága kiterjesztette a kéknyelv betegség miatt korábban elrendelt megfigyelési körzet határait. A megfigyelési körzet a betegség megállapításának helyétől legalább 150 km-es sugarú kör által határolt területre terjed ki. A korlátozások Győr-Moson-Sopron megye települései közül a mellékletben megtekinthető (honlapon elérhető) településeket érintik.
 
A megfigyelési körzetben elhelyezkedő településeken a fogékony állatokat

(szarvasmarha, bivaly, juh, kecske, vadon élő kérődzők) tartó gazdaságok számára az alábbi korlátozó intézkedések lépnek életbe:

1. Tilos kiszállítani továbbtartásra fogékony állatot.

2. Megfigyelési körzetből mentes területre, vagy Unió országaiba kizárólag azonnali vágású célú kiszállítás lehetséges, amennyiben az állatok megfelelnek a 1266/2007. EK rendelet 8. cikk (4) bekezdésének (a szállítás időpontját megelőző 30 napban az indító gazdaságban nem regisztrálták a kéknyelv betegség előfordulását, a szállítás állategészségügyi – hatósági állatorvos – felügyelete mellett történik,közvetlenül a gazdaságból szállítják, a szállítás helye szerint illetékes hatóság legalább 48 órával a szállítmány indítása előtt értesíti a fogadó hely szerinti illetékes állategészségügyi hatóságot)

3. Korlátozás alatti területen belüli állatforgalmazás történhet közvetlen vágási és továbbtartási céllal is,amennyiben az állatok megfelelnek a 1266/2007 EK rendelet 7. cikk (1) bekezdésének (a szállítás napján nem mutatkoznak a kéknyelv betegség tünetei). A kéknyelv betegség bejelentési kötelezettség alá tartozó járványos állatbetegség, ami azt jelenti, hogy az állattartásért felelős személynek a betegség gyanújának felmerülésekor azonnal értesíteniekell a szolgáltató állatorvost vagy az állategészségügyi hatóságot.

A kéknyelv megbetegedésének humán egészségügyi kockázata nincs.

Kelt; Beled, 2014. november 17.                                        

 

  Dr. Gál László

        jegyző